Skip to main content

Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Ik heb toch al een Facebookpagina? En dat is gratis, waarom zou ik dan betalen voor een website? Hier vind je de verschillende voordelen van een eigen website even opgelijst.

De voordelen

Professionaliteit

Een eigen website geeft eerst en vooral professionaliteit aan je bedrijf. Mensen weten dat een website niet gratis is en ook niet zomaar uit de lucht komt vallen. Er moet tijd, moeite en geld geïnvesteerd worden vooraleer je een degelijke website online hebt staan. Dan kan het niet anders dan dat je als ondernemer je zaak serieus neemt en ook professioneel zaken wilt doen. Een professionele website helpt dus met andere woorden om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten en partners.

Eigen design

De look & feel van de website bepaalt in sterke mate welke indruk je nalaat op bezoekers. Het is dus erg belangrijk dat je hierop inzet om bezoekers maximaal te kunnen intrigeren, inspireren, prikkelen en overtuigen van je boodschap.

Met een eigen website heb je volledige controle over het design:

  • De kleuren en lettertypes weerspiegelen de huisstijl en het logo van jouw bedrijf, niet die van Facebook.
  • Je bepaalt zelf welke informatie op welke plaats moet staan, naargelang hoe belangrijk jij die informatie vindt.
  • De afbeeldingen die je in het ontwerp verwerkt kies je zelf en kunnen extra kracht geven aan je boodschap.

Een Facebookpagina daarentegen is erg beperkt. Alle Facebookpagina’s bestaan uit dezelfde structuur, dezelfde pagina’s en kleuren. Het enige waar je je eigen persoonlijke toets aan kunt geven is de profielfoto en de omslagfoto. Verder kun je natuurlijk ook via de berichten die je post reclame maken, maar de bedrijfspagina op zich ziet er uit zoals elke andere bedrijfspagina op Facebook.

Eigen e-mailadressen

Wanneer je enkel een Facebookpagina hebt voor je bedrijf, dien je gebruik te maken van gratis maildiensten zoals Hotmail en Gmail. Zo kom je regelmatig e-mailadressen tegen zoals dakwerken_gino_vdb@hotmail.com bijvoorbeeld. Het probleem hiermee is dat dit niet echt professionaliteit en vertrouwen uitstraalt. Veel professioneler is om te werken met een eigen e-mailadres zoals info@mijnbedrijf.be. En dit kan alleen maar indien je een eigen domein mijnbedrijf.be gekocht hebt.

Het hebben van je eigen e-mailadressen @mijnbedrijf.be heeft naast een professionele uitstraling ook nog eens praktische voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Aparte mailboxen instellen voor leveranciers@mijnbedrijf.be of facturen@mijnbedrijf.be
  • Een gezamenlijke mailbox opzetten waar alle medewerkers van je team in kunnen werken
  • Gebruikersrechten toekennen aan mailboxen zoals “verzenden namens”
  • E-mail laten doorsturen naar een collega of naar een privé adres bij afwezigheid

Door de volledige controle die je hebt over je e-mailadressen, kun je deze flexibel aanpassen aan de behoeften van je bedrijf en ben je niet afhankelijk van de beperkingen van externe e-mailproviders zoals Gmail of Hotmail. Dit kan opnieuw bijdragen aan de professionaliteit van je bedrijf en het vertrouwen van klanten en partners vergroten.

Uitbreidingsmogelijkheden

Met een eigen website heb je niet alleen onbeperkt zeggenschap over het design maar ook over de inhoud.

  • Werk je op afspraak of met inschrijvingen?
    Dan kun je meteen een afspraken module of inschrijvingsformulier rechtstreeks aan je website toevoegen.
  • Wil je diensten of producten online beginnen verkopen?
    Dan kun je er een webshop van maken.
  • Heb je veel kennis over een bepaald onderwerp en wil je hierover vertellen?
    Dan kun je een blog toevoegen en meteen beginnen schrijven over je favoriete onderwerpen.

Kortom, alles is mogelijk. Bij een Facebookpagina daarentegen dien je binnen de gestelde grenzen en beperkingen te blijven.

Advertentiemogelijkheden

Het vinden van klanten wordt moeilijker en je gaat op zoek naar mogelijkheden om te adverteren. Je kunt natuurlijk adverteren binnen Facebook zelf, maar wat met alle andere reclame mogelijkheden?
Bijvoorbeeld: je auto laten bestickeren, een flyer laten drukken, advertenties op Google plaatsen… In dit geval zal je je doelpubliek willen aanspreken en doorverwijzen naar je website, toch? Indien je geen eigen website hebt dan kun je alleen maar verwijzen naar een telefoonnummer, een e-mailadres of naar een andere online pagina zoals je Facebookpagina.

Maar laat ons eerlijk zijn, hoeveel keer heb jij al eens een Facebook adres zoals “https://www.facebook.com/tuinaanlegdebakker?locale=nl_BE” vanop een flyer overgetypt om zo op de Facebookpagina terecht te komen? Nog nooit natuurlijk! Want dat is niet gebruiksvriendelijk.

En een telefoonnummer of e-mailadres, dat is vaak een te hoge drempel om mee te beginnen. Mensen willen over het algemeen* eerst wat meer informatie inwinnen vooraleer ze overgaan tot kopen. En dit doen ze, jawel, via de website!

*De uitzondering bevestigt zoals altijd de regel: als bedrijf met een directe dienstverlening zoals een taxi of slotenmaker, zal een telefoonnummer dan wél weer interessant zijn voor potentiële klanten natuurlijk.

Bereik je doelgroep

Met een Facebookpagina kun je niet iedereen bereiken. Het klinkt misschien gek, maar er zijn mensen die bewust geen Facebook account hebben. En dan zijn er ook velen die wel een account hebben op Facebook, maar die niet actief zijn op het platform. Bovendien zijn er ook bepaalde doelgroepen die je al helemaal niet kunt bereiken zoals kinderen jonger dan 13 jaar, die volgens het Facebook beleid geen account mogen hebben.

Om een website te bekijken daarentegen heb je enkel internet nodig. Op die manier kun je een veel grotere groep aanspreken via allerlei andere kanalen buiten sociale media, zoals Google advertenties, flyers, online blogs, kranten, radio…

Betere statistieken om op in te spelen

De statistieken die je vanop je Facebookpagina kunt opvragen zijn behoorlijk magertjes en niet altijd up-to-date. Heb je een eigen website? Dan kun je veel meer in de diepte gaan kijken naar het gedrag van je bezoekers en daar meteen op inspelen.

Voorbeeld 1: Je verkoopt een dienst of een product in Vlaanderen. Je website is geschreven in het Nederlands, echter in de statistieken merk je dat er meer en meer Franstalige mensen de website beginnen bezoeken. Dan kun je ervoor kiezen om de inhoud van je website ook in het Frans beschikbaar te maken zodat je ook bezoekers uit Wallonië, Frankrijk en andere Franstalige gebieden makkelijk kunt aanspreken.

Voorbeeld 2: Je merkt in de statistieken dat 60% van je bezoekers vanaf de homepagina meteen naar de “over ons” pagina gaan, terwijl deze pagina pas als een van de laatste items in je menu staat. Dan kun je ervoor kiezen om deze pagina meer vooraan in het menu te plaatsen, of je kunt gewoon de inhoud van die pagina ineens integreren op je homepagina zodat mensen meteen de meest gevraagde info kunnen lezen.

De nadelen

Het zou nogal onsportief zijn om hier enkel maar te schrijven over de voordelen van een eigen website ten opzichte van een Facebookpagina. Er zijn ook enkele nadelen:

  • Een eigen website is niet gratis1, Facebook wel.
  • Je moet wat tijd investeren om een goede website bouwer te vinden². Bij Facebook niet, want je doet het zelf.
  • Je moet er even over nadenken wat je op je website zal zetten en wat je met de website wilt bereiken. Dit kan in samenspraak met de website bouwer uiteraard. Bij Facebook daarentegen is alles al voorgekauwd en hoef je enkel maar de velden in te vullen, en af en toe een update te plaatsen.

1 Met eigen website bedoel ik een website met eigen domeinnaam, dus bv. lorenzo.be of lorenzo.com. Er zijn wel gratis alternatieven zoals Wix, Weebly of Squarespace maar ook daar zal je moeten betalen wanneer je een zelfgekozen domeinnaam wenst te gebruiken voor je website.

² Kan ik je bij helpen 😉. Zie ook het artikel 6 Gouden Tips bij het kiezen van een website bouwer.

Besluit

Ben je nog maar pas begonnen en is je budget nog klein of onbestaande? Dan kun je wellicht wel enkele weken verder enkel met sociale media. Dit om de boodschap lokaal wat te verspreiden en je directe omgeving te laten kennismaken met wat je doet.

Maar wil je graag professionaliteit uitstralen, nieuwe klanten aantrekken, kortom een versnelling hoger schakelen? Dan heb je een eigen website nodig.

Benieuwd naar onze websites?