Skip to main content

Definitie van een CMS

Een Content Management Systeem (afkorting CMS) is een softwaretoepassing waarmee gebruikers digitale inhoud kunnen beheren en publiceren op een website. Denk aan blog artikelen, web pagina’s, afbeeldingen… Het stelt gebruikers in staat om zonder veel technische kennis de inhoud van een website te beheren.

Waarom zou je een CMS gebruiken?

Een CMS is essentieel voor gebruikers die een website willen maken en beheren zonder uitgebreide technische vaardigheden te hebben. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface om de inhoud van een website eenvoudig bij te werken, nieuwe pagina’s toe te voegen en lay-out aanpassingen te maken. Het proces om een website of blog actueel te houden wordt op die manier gemakkelijker.

Dit in tegenstelling tot een statische “hard-coded” website, waar je in de code (HTML, CSS, PHP…) zou moeten duiken om aanpassingen te maken. Dit is tijdrovend en vereist technische kennis.

Hoe werkt een CMS?

Eenvoudig gezegd zal een CMS altijd gebruik maken van een database om zaken in op te slaan, en een gebruikers interface om het aanpassen makkelijk te maken. Dit is over het algemeen de werking:

 • Invoeren van inhoud: gebruikers kunnen tekst, afbeeldingen en andere inhoud invoeren en bewerken in een gebruiksvriendelijke interface. Ze kunnen die inhoud ook organiseren in pagina’s en categorieën, wat helpt bij navigatie en zoeken.
 • Opslag in een database: het CMS slaat deze inhoud op in tabellen van een database. De inhoud wordt dus niet per se als een geheel of als een volledige pagina opgeslagen, maar wel in aparte stukken. Dit stelt het systeem in staat om die inhoud apart van elkaar op te halen en visueel te presenteren aan de gebruiker.
 • Instellingen en uitbreidingen: via de verschillende instellingen die eigen zijn aan het CMS, kun je het de website naar je hand zetten. Daarnaast kun je vaak ook extra functionaliteiten toevoegen die standaard niet voorzien zijn, via add-ons of plugins.
 • Sjablonen en thema’s: aan de hand van vooraf gemaakte sjablonen kun je de lay-out van de website op een visuele manier bepalen. Je kunt ook een webdesigner aanspreken natuurlijk om een volledig nieuwe website lay-out te ontwerpen, of gebruik maken van een builder om het zelf te doen. Een populaire pagina builder voor WordPress waar je misschien al van gehoord hebt, is bijvoorbeeld “Elementor”.
 • Updates: Gebruikers kunnen eenvoudig inhoud bijwerken, verwijderen of toevoegen zonder in de code te moeten duiken. Voor specifieke aanpassingen aan de lay-out daarentegen, of extra functionaliteiten zoals bv. een boekingsmodule, is het wel mogelijk dat je nog steeds iemand nodig hebt met meer technische kennis.

Populaire Content Management Systemen

Verschillende soorten CMS

Er zijn verschillende soorten CMS’en beschikbaar, elk met hun eigen set functies en toepassingen. Open source CMS’en, zoals WordPress en Drupal, zijn populair vanwege hun aanpasbaarheid en brede ondersteuning van plugins. Commerciële CMS’en hebben ook een groeiende markt, omdat zij het nóg makkelijker maken voor de gebruiker om een website te starten. Dan heb je ook nog op maat gemaakte CMS-oplossingen, die geschikt zijn voor bedrijven met specifieke vereisten. Het kiezen van het juiste type CMS is afhankelijk van de aard van je website en je doelstellingen.

Een overzicht van andere CMS’en naast WordPress

Hoewel WordPress met verre voorsprong het meest populaire CMS is, zijn er tal van andere opties beschikbaar. Hieronder een opsomming van de populairste content management systemen, gerangschikt volgens marktaandeel (in november 2023). Elk van deze systemen heeft zijn eigen sterke en minder sterke punten. De uiteindelijke keuze hangt af van je specifieke behoeften en doelen.

 • WordPress (63,0 %)
 • Shopify (5,9 %)
 • Wix (3,7 %)
 • Squarespace (3,0 %)
 • Joomla (2,6 %)
 • Drupal (1,6 %)

Vergelijking van populaire content management systemen

Een vergelijking van populaire content management systemen is essentieel om te bepalen welk CMS het beste bij jouw project past. Het is belangrijk het onderscheid te maken tussen twee categorieën:

 • Gratis open-source systemen: WordPress, Joomla, Drupal
 • Betalende commerciële systemen: Shopify, Wix, Squarespace

WordPress, Joomla en Drupal zijn gratis systemen. Ze zijn “open-source”, wat betekent dat hun broncode openbaar is en dus door eender wie bekeken (en aangepast) kan worden. De systemen op zich zijn gratis, maar bepaalde uitbreidingen (plugins, add-ons…) die door derden gemaakt werden, kunnen wel betalend zijn.

Shopify, Wix en Squarespace daarentegen zijn commerciële systemen. Ze bieden vaak wel een gratis versie aan maar die is zodanig beperkt dat je snel zult willen overstappen op een betalend plan. Via hun website editors en builders kun je ook op een visuele manier websites maken uiteraard, maar met beperkingen aangezien je zelf geen extra functionaliteit kunt toevoegen. Dit zijn gesloten systemen.

Waarom is WordPress zo populair?

Waarom WordPress een populaire keuze is

WordPress heeft zich gevestigd als het meest populaire CMS ter wereld, en ook Riseweb gebruikt dit systeem voor het gros van de websites. De populariteit van WordPress is aan verschillende zaken te wijten, waaronder de gebruiksvriendelijkheid, de uitgebreide ondersteuning en de grote gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers. Het intuïtieve ontwerp van WordPress maakt het toegankelijk voor zowel beginners als gevorderde gebruikers, wat heeft bijgedragen aan de groei van het platform. Daarnaast kun je de kosten ook laag houden, aangezien WordPress volledig gratis in gebruik is.

Voordelen van WordPress als CMS

WordPress biedt verschillende voordelen als CMS. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden: WordPress biedt talloze plugins waarmee je de functionaliteit van je website kunt uitbreiden, en thema’s waarmee je het uiterlijk van je website kunt aanpassen.
 • Grote gemeenschap: Door de enorme gemeenschap van WordPress gebruikers en ontwikkelaars is er altijd ondersteuning. En aangezien WordPress het meest populaire systeem is, kun je online ook enorm veel documentatie en hulp artikelen terugvinden.
 • Regelmatige updates: WordPress wordt regelmatig bijgewerkt om de prestaties en beveiliging te verbeteren.

Nadelen van WordPress als CMS

Er zijn ook nadelen:

 • Beveiliging: wat vaak genoemd wordt als voordeel, is meteen ook een nadeel. Het overgrote deel van WordPress website hacks worden uitgevoerd via een zwak punt in een van de thema’s en plugins. Deze worden namelijk door verschillende derde partijen ontwikkeld. Soms zijn dit professionele bedrijven, maar het kan evengoed een IT student zijn die een van je geïnstalleerde plugins geschreven heeft. Wanneer die dan in de zomer herexamens heeft of gewoon simpelweg interesse verloren heeft, kan het zijn dat een noodzakelijke beveiligingsupdate achterwege blijft. Dit creëert een zwakte in de beveiliging van je website.
 • Eenvoud van opzet: een tweede nadeel is het feit dat WordPress geen kant en klaar product is. Tenzij je je laat bijstaan door een webdesigner of door een hosting bedrijf met WordPress diensten, dien je nog steeds zelf je domeinnaam te registeren, deze te koppelen aan de hosting en ten slotte WordPress erop te installeren. Bij commerciële alternatieven zijn dit drie stappen die je vaak kunt overslaan.

Technische Vereisten en Kennis

Welke technische kennis heb je nodig voor het gebruik van een CMS?

Indien het CMS goed in elkaar zit, zou je ermee moeten kunnen werken zonder enige technische kennis. Enkel de basis ICT vaardigheden (werken met een computer, werken met een tekstverwerkingsprogramma zoals Word en surfen op internet) zou voldoende moeten zijn.

Natuurlijk zul je merken dat een basis kennis van HTML en CSS ook vaak goed van pas komt bij het werken met een CMS. HTML wordt gebruikt om de structuur van webpagina’s te definiëren, terwijl CSS de lay-out en het uiterlijk bepaalt. Wanneer je net iets meer wilt doen waarvoor je niet meteen een optie kunt terugvinden in de grafische interface, dan kun je deze kennis goed gebruiken.

Wat betekent “WYSIWYG” in een CMS?

De “WYSIWYG” afkorting staat voor “What You See Is What You Get.” Het is een veelvoorkomende term in de context van een CMS. Met een WYSIWYG-editor kunnen gebruikers content bewerken met een direct live beeld van hoe het eruit zal zien op de website. Dit biedt een intuïtieve en visuele manier van werken met content, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak van een CMS.

Besluit

Ziezo, in een notendop hebben we besproken wat een CMS is, waar de afkorting voor staat, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. WordPress is vaak de “logische keuze” vanwege zijn immense populariteit, maar voor bepaalde websites is het mogelijk dat een ander CMS beter geschikt is. Het is volledig afhankelijk van wat je ermee wilt doen en welke kennis je zelf al hebt.

PS: Nog iets over Drupal

Nog een leuk weetje over Drupal: dit systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld door een Belg! De naam “Drupal” komt van het Nederlandse woord “druppel”. Dries Buytaert begon ermee als een hobbyproject maar het groeide al snel uit tot een krachtig open-source CMS. Enkele opmerkelijke voorbeelden van websites die Drupal gebruiken als CMS zijn:

 • The White House (whitehouse.gov) – De officiële website van de regering van de Verenigde Staten.
 • Tesla (tesla.com) – De officiële website van Tesla motors, merk van elektrische wagens.
 • Grammy Awards (grammy.com) – De officiële website van de Grammy Awards, die de muziekindustrie eert.
 • Het Louvre (louvre.fr) – De officiële website van het Louvre Museum in Frankrijk.
 • België (belgium.be) – De officiële website van de Belgische overheid.
 • UNESCO (unesco.org) – De website van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

WordPress website laten maken?