Skip to main content

Je twijfelt tussen zelf een website bouwen of een website laten maken? Je website is een cruciaal onderdeel van je online aanwezigheid, of het nu gaat om een persoonlijke website, een blog, een bedrijfswebsite of een webshop. Maar voordat je aan de slag gaat, moet je een belangrijke beslissing nemen: ga je zelf een website maken of laat je dit over aan een professionele webdesigner zoals Riseweb? In dit artikel lijsten we de voor- en nadelen op van beide opties, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw specifieke situatie.

Zelf Website Maken: Voordelen en Overwegingen

Voordelen bij het maken van je eigen website:

  • Kostenbesparend: Het zelf bouwen van een website kan aanzienlijk goedkoper zijn in prijs dan het uitbesteden aan een professioneel webdesign bureau. Voor meer info, zie mijn blog artikel Wat kost een website laten maken?
  • Volledige controle: Je hebt de volledige controle over het ontwerp, de inhoud en de functionaliteit van jouw website. Ook de eventuele keuze van een CMS (Content Management System) zoals WordPress, Wix, Joomla, Drupal, Squarespace of een andere website builder, ligt volledig bij jou.
  • Geen gedoe: Met behulp van website bouwers hoef je op niemand te wachten en met niemand te overleggen om je website te laten bouwen. Je kunt snel van start gaan indien je gebruikmaakt van vooraf gemaakte website sjablonen of templates.
  • Leerervaring: Het bouwen van je eigen website kan een interessante leerervaring zijn, waarbij je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet die later nog van pas kunnen komen. Denk aan zaken zoals het registreren van een domeinnaam, het beheren van de hosting en het toepassen van SEO technieken om te ranken in zoekmachines zoals Google..

Overwegingen bij het maken van je eigen website:

  • Leercurve: Er ontbreekt waarschijnlijk heel wat technische kennis om je eigen website te maken, anders was je niet terechtgekomen op deze pagina 😉. Er is een bepaalde leercurve waar tijd voor nodig is om in te groeien. Je dient de nodige informatie te verzamelen en de vaardigheden aan te leren; daar kun je niet om heen. Er komt immers heel wat kijken bij het maken van een website. De keuze om eventueel een CMS te gebruiken bijvoorbeeld mag dan wel bij jou liggen, maar ken je ook alle voor- en nadelen van elk om een geïnformeerde keuze te maken? Bij elke stap in het proces zal je opzoekingen moeten verrichten.
  • Tijd en inspanning: Indien je je eigen website bouwt, moet je ook bereid zijn om er zelf veel tijd in te stoppen. Voor, tijdens én nadien. Het bouwen en onderhouden van een eigen website vergt immers meer tijd dan je initieel zou denken. Ook nadien is er een regelmatige inspanning nodig voor zaken zoals SEO-optimalisatie, updates, hosting onderhoud, hackers buiten houden, bezoekers opvolging, zorgen dat je domeinnaam niet komt te vervallen enz.
  • Beperkingen: Wanneer je gebruik maakt van tools en builders zoals Wix en Squarespace, dan hebben die altijd beperkingen voor functies of aanpassingen die niet standaard zijn. Denk bv. aan het willen toevoegen of aanpassen van boekingsmodules, kalenders, formulieren, grafische elementen… Men kan onmogelijk alle mogelijke opties en variaties vooraf programmeren in hun tool, waardoor je je vaak zult moeten tevreden stellen met een niet ideale oplossing.

Website Laten Maken (uitbesteden): Voordelen en Overwegingen

Voordelen van je website uitbesteden:

  • Professionele uitstraling: Wanneer je een degelijk webdesign bureau of een betrouwbare (freelance) webdesigner zoals Riseweb weet uit te kiezen, dan zal die een website bouwen die er professioneel uitziet en vertrouwen wekt bij bezoekers, met aandacht voor website beveiliging, SEO en alle andere zaken die erbij komen kijken.
  • Tijd besparen: Je hoeft zelf geen tijd te stoppen in het opzoeken en het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden. Je kunt je concentreren op je kernactiviteiten terwijl experts voor je website zorgen. Over het algemeen zal je website ook veel sneller “af” zijn dan wanneer je hem zelf maakt. Bepaalde zaken waar jij mee worstelt, zijn immers vanzelfsprekend voor een webdesigner.
  • Geavanceerde functies: Professionele webdesigners en webdevelopers kunnen elke gewenste aanpassing en andere complexe functies implementeren op de website of in het CMS van jouw keuze, zoals bv. WordPress.
  • SEO-optimalisatie: De meeste webdesigners begrijpen ook de ins en outs van SEO en kunnen jouw website helpen beter te presteren in zoekmachines als Google en Bing.

Overwegingen bij het uitbesteden van je website:

  • Kosten: Professioneel webdesign uitbesteden zal duurder zijn dan zelf je website te maken. Maar aan de andere kant kun je ook de afweging maken of de tijd die je er zelf zou instoppen niet kostbaarder is dan gewoon iemand te betalen om het in jouw plaats te doen. Het is een beetje zoals strijken of het wassen van de auto. Iedereen kan het zelf doen, maar met de tijd die je erin stopt kun je betere dingen bedenken om te doen.
  • Minder directe controle: Je hebt mogelijk minder directe controle over het geheel. Je kunt wel feedback geven uiteraard tot beide partijen tevreden zijn met het resultaat, maar bepaalde keuzes zullen sowieso gemaakt worden in jouw plaats.
  • Zoektocht: Hoewel je geen tijd zult moeten stoppen in het vergaren van nieuwe kennis, zal je wel op zoek moeten gaan naar een geschikte partij om je website uit te besteden. Dit kan een heuse zoektocht worden, aangezien er een grote keuze is aan bedrijven en eenmanszaken die min of meer hetzelfde doen. Niet zeker waar je op moet letten? Lees dan zeker mijn blog artikel 6 gouden tips bij het kiezen van een website bouwer.

Gratis website maken?

Nog een laatste iets. Mensen vragen me vaak, Lorenzo, kan ik eigenlijk een “gratis” website bouwen? Het antwoord hierop is simpel: ja, maar met beperkingen. Er zijn maar weinig zaken écht gratis in het leven, en websites vormen hierop geen uitzondering. Het bouwen van een website zonder enige kosten is mogelijk, maar het gaat gepaard met enkele belangrijke beperkingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

  • Geen eigen domeinnaam: Gratis websitebouwers geven je meestal een subdomein van hun eigen platform, wat betekent dat je website een adres zal hebben als jouwnaam.wix.com in plaats van jouwnaam.com. Dit komt niet echt professioneel over. Wanneer je een eigen domeinnaam wil, dan zal je moeten upgraden naar een betalend plan.
  • Reclame: Sommige gratis websitebouwers plaatsen advertenties op je site. Je hebt veelal geen controle over welke advertenties worden weergegeven, wat je merk of boodschap kan beïnvloeden.
  • Beperkte functionaliteit: Gratis websitebouwers bieden vaak alleen basisfuncties. Je zult beperkt zijn in wat je kunt doen in termen van ontwerp, functionaliteit, SEO en aanpassingsmogelijkheden.
  • Beperkte opslagruimte en bandbreedte: Gratis builders hebben meestal beperkte opslagruimte en bandbreedte, wat kan betekenen dat je snel tegen grenzen aanloopt wanneer je website groeit.
  • Beperkte ondersteuning: Gratis plannen bieden doorgaans beperkte klantenondersteuning. Als je technische problemen ondervindt, kan het moeilijker zijn om hulp te krijgen.
  • Geen eigenaar van de website: Bij gratis websitebouwers behoudt de aanbieder eigendom en controle over je site. Eens je een keuze hebt gemaakt van provider, hang je vaak vast en is het bv. onmogelijk om je website te exporteren naar ergens anders. Hiermee hypothekeer je de toekomst van je site aangezien je helemaal opnieuw zult moeten beginnen wanneer je om bepaalde redenen naar een andere omgeving wil (of moet) verhuizen.

Conclusie: Wat is de Juiste Keuze?

De keuze om zelf je website te bouwen of een website laten maken hangt af van jouw doelen, je budget en je ervaring. Als je een klein budget en veel tijd hebt, en bereid bent om veel opzoekingen te doen en bij te leren, dan kun je overwegen om zelf je website te maken. Voor particulieren of bedrijven die hun tijd en energie liefst in andere zaken stoppen, en die streven naar een meer professionele online aanwezigheid, dan kan professioneel webdesign de beste keuze zijn. Inspiratie nodig? Check dan dit web design inspiration artikel.

Onthoud dat er geen one-size-fits-all antwoord is. Je kunt zelfs een hybride aanpak overwegen, waarbij je bv. een professional inschakelt voor het opzetten van alle technische website aspecten en dan de rest zelf doet. Of omgekeerd, zelf een bepaalde keuze maken van hosting of CMS en dan het design aan iemand anders overlaten… Het belangrijkste is om de optie te kiezen die het beste past bij jouw unieke behoeften en doelstellingen.

Of je nu kiest voor doe-het-zelf of voor professioneel ontwerp, jouw online aanwezigheid is een belangrijk aspect van jouw succes. Zorg ervoor dat je weloverwogen beslissingen neemt en blijf streven naar een website die er niet alleen goed uitziet, maar ook jouw doelen weerspiegelt!

Nog op zoek naar een geschikte partner om uw website te laten maken?