Skip to main content

Hoe kies je een persoon of bedrijf om je website te laten maken? In een zee van webdesigners, reclamebureaus en freelancers kan het soms moeilijk kiezen zijn. Met onderstaande tips van Riseweb in het achterhoofd, kom je al een heel eind verder.

1. Bekijk de referenties

De snelste manier om een beeld te krijgen van de website bouwer is om referenties te bekijken. Bijna elke webdesigner heeft op zijn/haar website een portfolio of een selectie met enkele referenties van klanten staan. Bezoek deze websites! Zien ze er professioneel uit? Werken ze goed? Is alle informatie snel te vinden?

Kijk na of de website bouwer reviews heeft bv. op Google of op Facebook. Je kan zelfs een stap verder gaan en eventueel eens polsen bij de mensen achter de referenties, om te vragen naar hun ervaringen. Zo kun je snel even nagaan of hetgeen de webdesigner vertelt, ook strookt met de werkelijkheid.

2. Bekijk goed de mogelijkheden

Voor je in zee gaat met een webdesigner of webdesign bureau moet je absoluut zeker zijn dat de zaken die je nodig hebt, daar ook mogelijk zijn. Niet alle webdesigners of bedrijven hebben namelijk alle kennis in huis die nodig is voor jouw specifieke wensen. Iedereen heeft zijn sterke en minder sterke punten. Typische voorbeelden zijn het maken van een logo, maken van bedrijfsfoto’s, opzetten van advertenties, ontwikkelen van een app, schrijven van teksten voor op de website… Dit zijn eigenlijk vijf verschillende jobs, dus vraag zeker na wat er wel / niet mogelijk is.

Bij het maken van een website komt tegenwoordig ook veel meer kijken dan vroeger. Hij moet:

  • Social media klaar zijn
    zodat je eenvoudig pagina’s of nieuwigheden kunt delen.
  • Beveiligd zijn
    tegen inbraak en tegen SPAM berichten die via contactformulieren verstuurd worden.
landing page

Vraag na of de webdesigner kennis heeft van al deze zaken.

Supertip:
In plaats van dit allemaal te vragen kun je natuurlijk ook de Sherlock Holmes in jezelf naar boven halen en zelf op onderzoek gaan. Bezoek de website van het bedrijf eens vanop een smartphone, tablet en PC. Ziet die er overal even goed uit? Google eens de naam van de webdesigner. Vind je meteen de meest relevante resultaten?

3. Vraag naar het prijsmodel

Iedereen gebruikt een ander model om zijn prijzen te bepalen. Soms betaal je een eenmalig bedrag voor de website en een jaarlijks bedrag voor de hosting en de domeinnaam. Soms betaal je enkel en alleen een maandelijks bedrag voor zowel het maken van de website, als de domeinnaam, als het onderhoud. Soms betaal je alles apart, maandelijks of jaarlijks, met of zonder onderhoudscontract… Alles is mogelijk. Dit is belangrijk om te weten als klant.

Laat je echter niet misleiden. Men kan bijvoorbeeld reclame maken voor een goedkope website van €500, maar dan in de kleine lettertjes van de voorwaarden staat dat je twee jaar gebonden bent aan een onderhoudscontract van €50 per maand, wat uiteindelijk toch ook uitkomt op €1700 na 2 jaar.

4. Kies een onderneming die bij jou past

Er zijn eenmanszaken die websites maken, er zijn kleine bedrijven met een 5-tal medewerkers maar er zijn ook webdesign bureaus met 50 medewerkers of meer.
handdruk
Heb je zelf een groot bedrijf dan kan het interessant zijn om ook een groot webdesign bedrijf aanspreken om je website te maken. Zij zijn namelijk gewend om met grote bedrijven te werken en kunnen dan ook best je noden en behoeften inschatten. Jouw marketing mensen kunnen dan met hun marketing mensen praten, jouw ontwerpers met hun ontwerpers enzovoort. Een groot bedrijf zal over het algemeen ook hogere bijkomende eisen stellen aan de website bouwer zoals bv. ontwikkeling van een app of een applicatie op maat. In dat geval is het handig om met een bedrijf te werken dat alle mogelijke specialisaties in huis heeft.

Heb je echter een KMO of een eenmanszaak dan zal een zelfstandig webdesigner vaak de betere keuze zijn. Eén uitvoerende kracht en dus één contact voor al je vragen. Bovendien zal de prijs ook meer overeenstemmen met het budget van je onderneming. Reden: een zelfstandig webdesigner die alleen werkt heeft geen grote personeelskosten en andere overheadkosten in vergelijking met een groot bedrijf. De eisen van de klant beperken zich vaak tot enkel de website, waardoor er geen extra personeel nodig is.

5. Denk ook aan de toekomst

Wie gaat de website onderhouden? Wie zal aanpassingen doorvoeren? Als mijn bedrijf groeit kan mijn website dan ook makkelijk meegroeien? Wie zal back-ups maken? En is dit allemaal inbegrepen in de prijs of zijn hier extra kosten aan verbonden? Dit zijn ook belangrijke zaken om na te vragen van bij de start, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Ga ook na of je achteraf makkelijk van webdesigner kunt veranderen. Jij moet eigenaar zijn van de website bestanden en jij moet eigenaar zijn van de domeinnaam. Kortom: jij moet de touwtjes in handen hebben. Ben je niet meer tevreden? Dan moet je eenvoudigweg kunnen verhuizen. Vraag dit na op voorhand zodat je niet “vast” komt te zitten, en je website vervolgens onnodig offline gaat tijdens het ganse proces van verhuizing.

6. De klik, het buikgevoel

Alles kan nog zo mooi voorgesteld zijn op papier, als de klik er niet is dan wordt het niets. Zoals bij alles vertrouw je het best van al op je buikgevoel. Werden al je vragen beantwoord en heb je er een goed gevoel bij? Ga er dan voor!

Conclusie

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een website bouwer. Dit is geen volledige lijst natuurlijk maar hopelijk geeft het je wel enkele belangrijke handvaten waarmee je aan de slag kunt. Onthoud vooral: je kunt nooit te veel vragen stellen. Want hoe meer je weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Op zoek naar (algemene) webdesign prijzen? Lees dan zeker mijn blog artikel: Wat kost een website laten maken?

Benieuwd of het tussen ons klikt? Neem contact op!